malerarbeiten

Det er et evig spørsmål når det kommer til oppussing av boligen din: skal du spare, utvide boliglånet eller ta opp et forbrukslån? Hvilket svar som er lurest varierer og det er derfor viktig å undersøke hvilket alternativ som passer deg og dine behov best. I mange tilfeller viser det seg at et forbrukslån lønner seg dersom du ønsker å tilbakebetale lånet raskest mulig. I andre tilfeller, dersom for eksempel boligen din har steget i verdi, vil det være smartest å forlenge boliglånet.

Forbrukslån

geld2Forbrukslån har garantert en mye høyere rente enn boliglån, ofte dobbelt så høy, men det er likevel ikke gitt at du heller bør velge en forlengelse av boliglånet av den grunn. Hvis du har ressursene til det og er villig til å betale tilbake lånet kjapt kan man ofte ende opp med å betale mindre ved å velge et forbrukslån, til tross for den høye renten. Dette er fordi et boliglån gjerne sprer kostnadene over en periode på over 20 år, som igjen kan føre til en høy sluttsum. Forbrukslånet derimot betaler man raskere ned og totalsummen kan derfor bli lavere, selv om renten er høyere.

Boliglån

Hvis det er lenge siden du kjøpte boligen din er det stor sannsynlighet for at den er verdt mer i dag enn den dagen du kjøpte den, uavhengig om den er pusset opp eller ikke. Derfor kan det være lurt å gjøre en verdivurdering av boligen din for å finne ut hvor mye den er verdt. Da finner du ut hvor stor andel av lånebeløpet som utgjør boligens verdi i dag. Deretter kan du gå i banken og få det lånet du har likviditet til og så snart oppussingen er ferdig kan du kjøre en ny verdivurdering. På den måten kan du i mange tilfeller få det nye lånet til samme rente som det gamle.

Tips

Inkasso-Ratenzahlung02En annen viktig ting å bite seg merke i, spesielt ved store oppussinger som går over en lengre periode, er at renta løper fra første dag. Dersom du skal pusse opp flere deler av boligen, men ikke alt på en gang, er det ikke nødvendigvis lurt å ta hele lånebeløpet på en gang. Hvis planen for eksempel er å pusse opp kjøkkenet for 100 000 kr og deretter badet for 50 000 kr, lønner det seg ikke å ta et lån på 150 000 med en gang. Lån heller penger til kjøkkenet først, for å så ta et nytt lån til badet når den tid kommer.

Sjekk nøye med flere banker for å sikre deg det billigste lånet, enten det er en utvidelse av boliglånet eller et forbrukslån. De aller fleste banker har en lånekalkulator på nettsiden sin som gjør valget enklere. Man kan også gå gjennom en låneformidler for å søke om et forbrukslån. Disse skaffer deg ofte bedre vilkår enn hvis man går direkte til banken fordi de forhandler frem det beste tilbudet ved å søke gjennom flere banker.